Floribugs
Home Bedwantsen Onze diensten Hoe? - Bedwantsgids Contact

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen (Cimex lectularius) zijn parasitaire insecten die zich voornamelijk nestelen in textiel (denk maar aan bedden, lakens en soms kleren), maar ook in meubels, achter behang of zelfs in de vloer. Deze bloedzuigers kunnen een huidaandoening genaamd cimicosis veroorzaken, die voornamelijk gekenmerkt wordt door jeuk en uitslag.

Deze insecten worden ook in de volksmond wandluizen genoemd; onjuist, want ze zijn technisch gezien geen luizen.

Bedwantsen herkennen

Uiterlijke kenmerken

Bedwantsen zijn gemiddeld 5 à 6 mm lang en hebben 3 paar poten. Hun plat rond lijf, dat ervoor zorgt dat ze in erg nauwe spleten kunnen schuilen, heeft een roodbruine kleur. De bloedzuigende parasieten zijn groter - of minder plat - als ze gevoed zijn. Ook de vrouwtjes zijn, net zoals bij de meeste parasieten het geval is, groter dan de mannetjes.

Bedwantsen hebben minieme vleugels waarmee ze niet kunnen vliegen en kunnen ook niet echt springen. Wel kunnen ze erg hard lopen.

Het ongedierte is vooral 's nachts actief en een beet kan je niet voelen. Daarom worden ze helaas niet snel ontdekt.

Bloedvlekken en uitwerpselen

Af en toe kan een bedwants geplet worden tijdens het slapen, wat bloedvlekken op lakens kan veroorzaken. Ook kunnen rode, bruine en zwarte vlekken in beddengoed wijzen op bedwantsuitwerpselen.

Net zoals de eitjes van een bedwants is de afgeworpen huid bijna doorzichtig. Bedwantsen vervellen een aantal keer in het leven, dus het is ook mogelijk om deze semi-transparante velletjes aan te treffen.

Levenscyclus van bedwantsen

Eitjes en larven

Een eitje kan eruit zien als een klein wit stofje of witte kruimel. De eieren zijn erg plakkerig en kunnen zo zelfs aan muren of het plafond hangen. Toch liggen deze meestal in naden en zomen van matrassen.

Na 2 weken komen de eieren uit en beginnen de onvolwassen geel-witte nimfen zich onmiddelijk te voeden. 5 weken later, dankzij een wekelijkse bloedmaaltijd, worden ze volwassen.

Zie de afbeelding hiernaast voor de levenscyclus; klik op de foto om hem te vergroten.

Een vrouwelijke bedwants kan tot 12 eitjes per dag leggen. Het is dus zeer belangrijk om zo snel mogelijk te handelen om de besmetting te beperken.

De geur

Als er sprake is van zeer veel bedwantsen in één ruimte, beschrijven veel mensen een muffe, rotte, zoete, of olieachtige geur. Toch blijft dit een moeilijk te onderscheiden geur; als je bedwantsen toch kan ruiken, mag je zeker zijn dat het eigenlijk al te laat is om ze zelf te proberen bestrijden.

Ondraaglijke jeuk

Cimicosis is de naam van de huidaandoening die de bedwants veroorzaakt. 's Nachts worden de parasieten aangetrokken tot lichaamswarmte en uitgeademde koolstofdioxide. Ze bijten je en zuigen je bloed terwijl je dit niet voelt, omdat ze een soort verdoving inspuiten tijdens een beet. Hun "maaltijd" (één beet) kan zelfs 10 minuten lang duren. Vaak bevinden de bultjes zich niet ver van elkaar.

De meeste mensen denken aan muggen als ze rode bultjes zien. De beten van bedwantsen lijken echter meer te jeuken dan muggenbeten. Veel mensen beschrijven ook een soort branderig gevoel.

Enkel openkrabben van de uitslag kan een ontsteking veroorzaken. Verder is cimicosis niet schadelijk - enkel vervelend. Bedwantsen kunnen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de malariamug, geen ziektes overdragen op de mens. De bultjes verdwijnen na enkele weken vanzelf.

Bedwantsen voorkomen

Bedwantsen zijn hardnekkig en verspreiden zich zeer gemakkelijk, ook al is hygiëne het topprioriteit van het hotel waar ze terechtkomen. Slechte hygiëne is geen voorwaarde voor de aanwezigheid van bedwantsen. Veel ongedierte kan door de jaren heen resistent worden tegen bepaalde insecticiden of andere behandelingsmiddelen.

Bedwantsen verplaatsen zich via mensen, kledij, koffers, meubels en zelfs elektriciteitkabels. Ze kunnen via spleten en kieren van kamer naar kamer gaan. Tweedehandsmeubels kunnen het risico verhogen, maar een infestatie komt meestal door (onwetende) mensen.

Goede, regelmatige controle en beddengoed en textiel op hoge temperaturen (ten minste 60°) wassen zijn de enkele tips die wij kunnen meegeven. Indien u meer bescherming wenst, biedt Floribunda ook een preventief onderhoudscontract aan.

Bekijk ook onze gids om bedwantsen te bestrijden, met tips en advies over preventie en behandelingen.